Hellend dak isoleren, verplicht in Vlaanderen!
Wist u dat het sinds 2020 verplicht is om uw dak te isoleren? Zowel woningen voor eigen gebruik, als huurwoningen, moeten verplicht een geïsoleerd dak hebben om te voldoen aan de dakisolatienorm die door de overheid wordt opgelegd. Ook voor het energieverbruik is het beter dat uw dak geïsoleerd is, want u bespaart er een heleboel geld mee. Maar hoe doet u dat juist, een hellend dak isoleren?
De wetgeving voor dakisolatie
In 2020 werd de wetgeving voor de isolatie van daken aangepast. Woningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet moeten nu ook voldoen aan de eisen voor dakisolatie. Alle woningen die later zijn aangesloten, voldoen in principe reeds aan deze norm, gezien ze in regel moeten zijn met de energieprestatieregelgeving.
Wat houdt de wetgeving voor dakisolatie juist in?
Volgens de Belgische wetgeving moet uw dakisolatie voldoen aan de minimumnormen. Deze norm werd in het leven geroepen om betere energieprestaties te realiseren bij oudere woningen.
De minimumnorm houdt in dat uw dak een R-waarde of warmteweerstand van 0,75 m²K/W moet hebben.
Afhankelijk van uit eigen woning en dak, betekent dit dat u gemiddeld een isolatielaag van zo’n 3 tot 4 cm moet toevoegen aan uw dak. U kunt ook aan de eisen voor dakisolatie voldoen wanneer uw energieprestatiescore voldoende goed scoort.
Behaalt u de juiste waarde en minimumnorm niet? In dat geval bent u verplicht om zo snel mogelijk actie te ondernemen en uw dak voldoende te isoleren. Bij een controle van een woningcontroleur krijgt u namelijk strafpunten toegekend wanneer de isolatie niet volstaat. Door die strafpunten kan de woning als onbewoonbaar worden verklaard. Zorg er dus voor dat uw dak voldoende geïsoleerd is!
hellend dak isoleren?
Een hellend dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. De ene methode is meer gebruikelijk dan de andere, maar de uiteindelijke keuze ligt bij uzelf.
Volg ons stappenplan om uw hellend dak te isoleren.