Onderdak vervangen: dit moet u weten!
Niet ieder woning is voorzien van een onderdak, hoewel het onderdak toch een belangrijke functie heeft voor de isolatie van het dak. Heeft u een onderdak nodig en moet u het onderdak vervangen?
In dit artikel beantwoorden we alle vragen over het onderdak, de functie ervan en het vernieuwen van het onderdak.
Wat is een onderdak?
Een goede dak constructie bevat altijd een onderdak, hoewel sommige oudere woningen niet voorzien zijn van deze constructie. Het onderdak vormt de beschermende laag die uw dak beschermt tegen de weersomstandigheden. Deze constructie is dan ook noodzakelijk voor een goede opbouw van het dak.
Het onderdak bevindt zich tussen de dakbedekking en de isolatie. Daar zorgt deze constructie ervoor dat water en invloeden van het weer niet meteen in contact staan met het isolatiemateriaal.
Zonder onderdak heeft het isoleren van het dak weinig nut, want deze dampopen laag zorgt voor een scheiding tussen buiten en binnen.
Belang van het onderdak
Dat het onderdak een essentieel onderdeel van uw dak is, staat buiten kijf. Het onderdak zorgt er namelijk voor dat binnen en buiten van elkaar gescheiden worden. Dit deel van de dak constructie bevindt zich tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal.
Er zijn verschillende redenen waarom het onderdak onmisbaar is bij de constructie van een moderne woning die aan de huidige energienormen voldoet.
Het onderdak vervult meerdere functies:
- Binnen en buiten van elkaar scheiden
- Vuil aan de buitenzijde van deze laag houden
- Winddichte laag die ervoor zorgt dat het niet waait op de zolder
- Houten onderconstructie beschermen tegen de weersomstandigheden
- Isolatiemateriaal droog houden en beschermen
- Stabiliteit van de dakconstructie beschermen
Welke eigenschappen moet het onderdak hebben?
Het onderdak is een cruciaal onderdeel van de dak constructie. Het is dan ook belangrijk dat het onderdak zich in goede staat bevindt om alle noodzakelijke functies goed te kunnen vervullen.
Een kwalitatief en functioneel onderdak voldoet aan deze eisen:
- Waterdicht
- Dampdicht
- Brandwerend
- Winddicht
- Isolerend vermogen hebben
- Dampopen
Welke soorten onderdak bestaan er?
Een onderdak kan geplaatst worden als folie, maar veel mensen kiezen voor een harde of stijve constructie voor het onderdak.
Een folie heeft als voordeel dat het snel en makkelijk te plaatsen is, maar vaak moeten er extra inspanningen geleverd worden om de stevigheid van de folie te bevorderen.
Stijve constructies, zoals kunststof platen, houtvezelplaten of vezelcement platen zijn steviger en hebben een groter isolerend vermogen.
De prijzen voor de verschillende types constructie variƫren, net als de specifieke eigenschappen en voordelen. Bij de keuze van het materiaal voor het onderdak doet u best beroep op een ervaren dakwerker die u kan helpen om de juiste keuze te maken.
Wanneer moet u het onderdak laten vervangen?
Een onderdak dat zich in slechte staat bevindt of beschadigd is, geeft niet de veiligheid en zekerheid die het moet geven. Daardoor kan het gebeuren dat het onderdak vervangen moet worden om weer voldoende werkzaam te zijn.
Het onderdak wordt veelal vervangen wanneer het dak vernieuwd of gerenoveerd wordt. U kunt er ook voor kiezen om bepaalde delen van het dak te vervangen. Toch laat u zich in ieder geval best adviseren door een expert. Een dakwerker, zoals Dakwerken Van Driessche kan u betrouwbare en correcte informatie geven over de huidige staat van het dak en de nodige werkzaamheden die u moet laten uitvoeren om uw dak weer in goede staat te krijgen.
Hou ook zeker rekening met een goede isolatie van het dak. U ben tenslotte verplicht om ervoor te zorgen dat uw woning voldoet aan de huidige wetgeving over energieprestaties en isolatie.