Wist u dat dertig procent van de warmte in huis ontsnapt via het dak? Dakisolatie is een van de snelste manieren om energiekosten flink te drukken. Wanneer u uw dak isoleert, gaat uw EPC-peil er bovendien stevig op vooruit. Uw dak laten isoleren door een professional? Dan heeft u recht op een premie van de Vlaamse overheid. Met een kleine investering verlaagt u dus niet alleen uw energiefactuur, maar verhoogt ook uw wooncomfort merkbaar.Goede dakisolatie heeft een pak voordelen. Twijfels over wat de beste dakisolatie is? Hoe zit het dan met de zolder isoleren? Lees ons advies over de juiste dakisolatie voor een hellend dak of plat dak.

Dakisolatie

Waarom uw dak isoleren?

Liefst 30% van de warmte in huis ontsnapt via het dak. De oorzaak is heel simpel: warmte stijgt. Door uw dak te isoleren, voorkomt u warmteverlies. Met goede dakisolatie verlaagt u uw energiekosten en verbetert u het EPC-peil van uw woning. Door dakisolatie te plaatsen verhoogt u uw wooncomfort en woont u duurzamer.

Dakisolatie heeft nog heel wat voordelen. Om er optimaal van te genieten, laat u een professionele dakwerker uw dakisolatie plaatsen. Hij gebruikt de juiste materialen en technieken, waardoor u snel uw dakisolatie terugverdient.

Wat zijn de voordelen van dakisolatie?

Een goed geïsoleerd dak heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Het is een snelle manier om uw woning op elk vlak een boost te geven.

Dakisolatie:

  • verlaagt het energieverbruik en dus uw energiekosten
  • verbetert het wooncomfort aanzienlijk
  • voorkomt warmteverlies in de winter
  • voorkomt dat uw woning opwarmt in de zomer
  • verbetert het EPC-peil
  • verhoogt de waarde van uw woning
  • maakt uw woning duurzamer

Welke toepassingen zijn er voor dakisolatie?

Dakisolatie is best veelzijdig, want zowel een plat dak als een hellend dak kunnen goed geïsoleerd worden. Er zijn verschillende soorten en materialen. Wilt u de juiste aanpak voor uw dak weten? Vraag dan zeker advies aan een ervaren dakwerker!

Hellend dak isoleren

Hellend dak isoleren

Om uw hellend dak goed te isoleren, is een goede plaatsing belangrijk, net als het geschikte materiaal. Er zijn verschillende soorten dakisolatie mogelijk, zoals:

  • glaswol
  • minerale wol
  • PUR
  • EPS

Bij een hellend dak zijn verschillende isolatietechnieken mogelijk. Zo kan de isolatie langs buiten aangebracht worden. Dat houdt een verbouwing in, want eerst moet de dakbedekking worden verwijderd. Een andere optie is dakisolatie langs binnen. Zolderisolatie is een snellere, goedkopere optie, omdat het minder ingrijpende werken vraagt.

Plateformes

Isolatie plat dak

Ook bij platte daken is de juiste isolatietechniek belangrijk. Waar bij hellende daken vaak een dikke laag isolatie of een schuimlaag wordt gebruikt, werkt men bij platte daken vaker met een folielaag of schuimlaag.

De manier waarop de isolatie wordt geplaatst, is ook anders bij een plat dak. Vooral belangrijk is dat er geen luchtbellen onder het dakbedekkingsmateriaal ontstaan. Om dat te voorkomen, kunt u een ervaren dakwerker inschakelen.

Dakisolatie plaatsen: wat is de beste isolatie?

Het antwoord op die vraag hangt af van uw daktype. Er zijn drie manieren om uw dak te isoleren:

  1. langs binnen
  2. langs buiten
  3. via het plafond of de zoldervloer

De beste manier om dakisolatie te plaatsen hangt af van de situatie.

1. Dakisolatie aan de binnenkant

Bij een hellend dak kunt u zowel van binnenuit als van buitenaf isoleren. Langs binnen is makkelijker, sneller en goedkoper. Dakisolatie wordt tegen de binnenkant van het dak geplaatst. Die isolatie moet dan nog verder afgewerkt worden.

Als het dak verder niet aan renovatie toe is, is het isoleren van de zolder een uitstekende keuze. U kunt vaak kiezen uit isolatiedekens, harde isolatieplaten of schuim, afhankelijk van de dakconstructie. Schuim, bijvoorbeeld PUR, is de beste optie wanneer er weinig ruimte is. Isolatiedekens zijn dan weer makkelijk te plaatsen bij meer ruimte.

2. Dakisolatie aan de buitenkant

Uw dak van buitenaf isoleren is een goed idee wanneer ook de dakbedekking aan vernieuwing toe is. Dit is bovendien een goed moment om ook een dakkapel of dakraam te plaatsen en van uw zolder een volwaardige ruimte te maken. In dit geval worden het vaakst harde isolatieplaten gebruikt. Ze hebben een hogere isolatiewaarde en kunnen naadloos geplaatst worden.

Ook bij platte daken wordt vooral voor dakisolatie aan de buitenkant gekozen. Die kan boven of onder de dakbedekking geplaatst worden.

3. Zoldervloer of plafond isoleren

Als de zolder niet gebruikt wordt als woonruimte, kan zoldervloerisolatie een goede optie zijn. Dan wordt het isolatiemateriaal op de vloer geplaatst. U kan kiezen voor beloopbare isolatie, zoals isolatieplaten. Is de zolder niet toegankelijk? Dan kunt u ook het plafond van de ruimtes onder het dak isoleren.

Hoe gaat het plaatsen van dakisolatie in z’n werk?

Dakisolatie plaatsen is een job voor een ervaren professional. Het is belangrijk dat de dakisolatie correct geplaatst wordt, zodat er geen vochtproblemen ontstaan en alles professioneel wordt afgewerkt.

Hoe dakisolatie juist geplaatst wordt, hangt af van de gebruikte methode. Gewoonlijk gaat het zo in z’n werk:

  1. De ondergrond wordt goed voorbereid. Soms moet een dampscherm geplaatst worden.
  2. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Er mogen geen gaten en kieren meer zijn.
  3. Het dak en/of de dakisolatie worden verder afgewerkt.

Onze realisaties

Dakisolatie premies

Warmte stijgt en dus is het logisch dat zoveel van de warmte in uw woning via het dak ontsnapt. Efficiënter omgaan met energie is niet alleen belangrijk om uw energiekosten te drukken, het is ook een belangrijke maatregel bij renovaties en nieuwbouw. Uw dak isoleren maakt uw woning nu al klaar voor de toekomst. Dat komt de waarde van uw huis alleen maar ten goede. De overheid moedigt dat aan met premies.

Op welke premie u recht heeft, hangt af van uw woonplaats en uw inkomen. Ontdek alle info over premies voor dakisolatie.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een goede dakisolatie?

Wat dakisolatie precies kost, hangt af van verschillende factoren, zoals het type isolatie en de methode. Ook uw type dak heeft een invloed. Gemiddeld kost isolatie langs binnen bij een hellend dak 20 tot 50 euro/m² (exclusief afwerking). Isoleert u uw hellend dak langs buiten, ligt de prijs tussen 40 en 60 euro/m². Voor een plat dak varieert de prijs van 30 tot 115 euro/m² (exclusief afwerking), afhankelijk van de gekozen methode. Vraag zeker een offerte aan om een precies prijsvoorstel te krijgen voor uw dak.

Waarom is dakisolatie belangrijk?

Dakisolatie is cruciaal omdat 30% van de warmte in een woning ontsnapt via het dak. Het is een effectieve methode om energiekosten te verlagen en het EPC-peil van uw woning te verbeteren. Door een professionele plaatsing van dakisolatie met de juiste materialen en technieken, verbetert u het woonklimaat in huis.

Wat zijn de beste materialen voor dakisolatie?

Verschillende materialen zoals glaswol, minerale wol, PUR en EPS worden gebruikt voor dakisolatie. Glaswol en minerale wol zijn de beste isolatiematerialen voor geluid en warmte en zijn milieuvriendelijker, terwijl PUR en EPS economischer zijn, maar minder isolerende eigenschappen hebben. Welke dakisolatie het beste is om uw dak te isoleren, hangt af van het type dak en persoonlijke voorkeuren.

Kan ik premies krijgen voor dakisolatie in Vlaanderen?

Ja, u kunt recht hebben op een premie van de Vlaamse overheid als u een professionele dakwerker inhuurt voor dakisolatie. Er kunnen ook andere premies beschikbaar zijn afhankelijk van uw woonplaats, inkomen, en of u andere renovatiewerken aan uw dak plant.

Hoe dik moet dakisolatie zijn?

Om te vermijden dat warmte of koude ontsnapt via uw dak, moet de isolatie voldoende dik zijn. De dikte van dakisolatie is ook belangrijk om in aanmerking te komen voor een premie, maar ook om aan de EPB-eisen te voldoen.

Hoe dik de dakisolatie precies moet zijn, hangt af van het type dakisolatie en van het type bouwwerken. Over het algemeen geldt:

  • een R-waarde van minstens 4,50 m² K/W bij renovatie
  • een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K bij nieuwbouw

Ook de dakconstructie heeft een invloed op hoe dik uw dakisolatie moet zijn.

Om zeker te zijn dat uw dakisolatie voldoende dik is, enerzijds om zo energie-

Wat is het verschil in isolatietechniek tussen hellende en platte daken?

Hellende daken worden vaak geïsoleerd met een dikke laag isolatie of een schuimlaag, terwijl bij platte daken meestal een folielaag of schuimlaag wordt gebruikt. Het is essentieel dat er bij platte daken geen luchtbellen onder het dakbedekkingsmateriaal ontstaan, daarom is het aanbevolen om een ervaren dakwerker in te schakelen.

Is dakisolatie verplicht?

In Vlaanderen moet uw dak een minimale R-waarde van 0,75 m² K/W hebben. Sinds 2015 is de dakisolatienorm van kracht. Sinds 2020 moet elk dak, ook van een huurwoning, voldoen aan die norm. Dakisolatie is dus verplicht.

Wat klanten van ons vinden

Gregory van ToorGregory van Toor
18:55 01 May 24
Top firma voor al je dakwerken. Transparant, vlotte communicatie en steeds alle werken in overleg uitgevoerd.Werken uitgevoerd door bekwaam personeel!
Tom De SpiegeleerTom De Spiegeleer
12:25 11 Apr 24
Topwerk. Vriendelijke dakwerkers, die zelf ook meedenken en nuttige suggesties doen. Ik ben zeer tevreden over de werken die uitgevoerd werden. De patron is ook zeer responsief en helder in de communicatie. En dak is niet goedkoop, en dus ga je maar best in zee met een firma die je kan betrouwen. Op basis van mijn ervaring kan ik Dakwerken Van Driessche aanbevelen.
erik mottarerik mottar
09:48 05 Apr 24
Omdat we in een Brusselse gemeente wonen en het Brussels Gewest aan particulieren zogenaamde Renolotion-premies uitreikt bij o.a. de uitvoering van werken aan het dak*, hadden we op voorhand de website van Brussels Leefmilieu geraadpleegd om te weten aan welke voorwaarden de aanvragen moet voldoen. Enkele voorbeelden van deze voorwaarden zijn: om te beginnen moeten de facturen, naast de gegevens van de firma, ook gedetailleerde eenheidsprijzen vermelden, ook moeten de technische eigenschappen van de gebruikte materialen beantwoorden aan de vereisten. Bovendien moeten een aantal documenten van diverse aard bij de aanvragen gevoegd worden, enz.(* Het gaat om de aanvragen voor de premies: E2 - Dak: Dakbedekking en waterdichting, en E3 – Dak: Thermische dakisolatie)Toen we prijs vroegen bij een aantal bedrijven die dakwerken uitvoeren, hebben we deze voorwaarden vanzelfsprekend meegenomen in de prijsaanvraag, zodat ze daar rekening mee konden houden.De offerte die de firma Van Driessche Nick NV uit Sint-Pieters-Leeuw was op alle vlakken conform de opgelegde voorwaarden. Van bij de aanvang waren de facturen correct en bevatten ze alle nodige informatie. Ook voor de attesten van de aannemer (dit waren Renolution-documenten) heeft de firma gezorgd. Ze werden spoedig ingevuld en naar ons teruggezonden, hetgeen getuigt van een goede klantenservice.Tijdens de werken hebben we een bijkomende bestelling bij de firma gedaan, namelijk het plaatsen tegen de kroonlijst van een isolatie met bekleding. Dit is goed verlopen en heeft geen vertraging veroorzaakt.Ook met de werkmannen waren de contacten goed. Ze waren anderstalig maar dat vormde geen enkel probleem. Ze waren vroeg op de dag aanwezig. Alles verliep vlot en het werk vorderde goed. De renovatie is volledig binnen de afgesproken termijn voltooid.Samengevat, we zijn zeer tevreden over het resultaat van het werk. We kunnen deze firma ten zeerste aanbevelen!
Carlan MariusCarlan Marius
17:06 17 Mar 24
Gery GlorieuxGery Glorieux
11:50 17 Feb 24
Door Dakwerken Van Driessche bij schade aan dak door hevige regenval : snel geholpen - mooi afgewerkt werk - volkomen conform de vooropgestelde planning - «vooraf «  kwalitatief professioneel advies - zeer correcte prijs/kwaliteit of m.a.w. uiterst tevreden
Ronny GallezRonny Gallez
19:35 17 Jan 24
Super service van deze professionele mannen. Een aan te raden bedrijf. We hadden een lek en deze kerels hebben de zink rond onze schoorsteen en dakraam hersteld. Als het goed is mag het ook gezegd worden. Toppers!
js_loader