Dakisolatie voor schuine daken
Overweegt u om uw hellend dak te isoleren? Dakisolatie heeft vele voordelen, zowel direct als op lange termijn. Denk maar aan energiebesparing, duurzaamheid, waardevermeerdering van de woning en een aanzienlijk hoger comfort. Het is een investering die zich op vele manieren kan terugbetalen, en een effectieve manier om de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren.
Een schuin dak isoleren kan u zelf, of kan u laten uitvoeren door een vakman. Wilt u deze klus zelf klaren? Dat is niet onmogelijk, maar houd er rekening mee dat u secuur te werk moet gaan. Ook loopt u door zelf uw hellend dak te isoleren mogelijk een aantal premies mis, gezien de plaatsing door een erkend installateur vaak één van de voorwaarden is om zo’n premie te mogen ontvangen.
Wilt u meer weten over het plaatsen of laten plaatsen van dakisolatie in uw hellend dak? Op deze pagina komt u te weten wat er allemaal komt bij kijken.
Stap voor stap een hellend dak isoleren
U vraagt zich af hoe uw dak te isoleren? Bekijk hier ons handige stappenplan om zelf uw hellend dak te isoleren.
1. Voorbereiding
- Controleer de staat van het dak. Zorg ervoor dat er geen lekkages of structurele problemen zijn.
- Meet het dakoppervlak, zodat u weet hoeveel isolatiemateriaal nodig is.
2. Materiaal kiezen
Kies vervolgens een geschikt isolatiemateriaal. Veelgebruikte materialen zijn glaswol en steenwol, of isolatieplaten zoals PIR-platen. Om hier een goede keuze in te maken, kan u rekening houden met de Rd-waarde die op de verpakking vermeld staat. Die geeft de thermische weerstand aan. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal in staat is om warmteverliezen te voorkomen. Houd bij renovatie rekening met een minimum Rd-waarde van 3,8 tot 4,0 m²K/W. Voor een toekomstbestendige woning, mag u deze Rd-waarde gerust ook optrekken naar 6,0 m²K/W. Een hogere Rd-waarde betekent immers een betere isolatieprestatie.
Dak zelf isoleren of laten isoleren?
Je dak isoleren lijkt makkelijker dan het is. Wil je zeker zijn van een correcte aanpak en mooi resultaat? Laat je dak dan isoleren door vakman. Vraag vrijblijvend een offerte op maat.
3. Plaatsing
- Plaats de gekozen isolatie in uw hellend dak tussen de dakbalken. Wees vooral heel nauwkeurig bij het meten en snijden van het isolatiemateriaal. Zorg ervoor dat alles goed aansluit, zodat u geen koudebruggen veroorzaakt. Indien gewenst, kunt u nog een laag isolatiemateriaal onder de dakbalken aanbrengen.
- Vervolgens kan u een dampremmende folie aanbrengen over het isolatiemateriaal. Deze folie helpt om vochtproblemen te voorkomen en beschermen het isolatiemateriaal. Ze voorkomt dat vocht van binnenuit in de isolatie trekt en schimmel veroorzaakt, en draagt dus bij aan een efficiëntere en gezondere isolatieklus.
- Afhankelijk van het type isolatie, kan een dampremmende folie niet nodig zijn. Overweeg dan eventueel klimaatfolie, een variabele dampremmer die vochtregulerend werkt.
- Beide folies kan u installeren door ze vast te nieten en daarna af te plakken met passende tape. Zorg er in ieder geval voor dat de naden goed overlappen en dat de folie strak wordt aangebracht.
3. Afwerking
Tot slot is er de afwerking langs binnen. Door houten latten over de isolatie en eventuele folie te plaatsen, maakt u een raamwerk waarop u de binnenafwerking kunt bevestigen. Afwerken kan bijvoorbeeld met gipsplaten, gipsvezelplaten of eventueel OSB-platen.
Uw hellend dak van buitenaf isoleren?
- Wenst u een schuin dak van buitenaf te isoleren, dan kan gewerkt worden met thermische sarking platen. Dat is handig wanneer u bijvoorbeeld de binnenafwerking van uw zolder niet wenst te beschadigen.
- Interesse in thermische sarking platen? Deze laat u best plaatsen door een vakman. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met Dakwerken Van Driessche.
Uw hellend dak laten isoleren
U merkt het, een dak zelf isoleren vereist een goede voorbereiding en zorgvuldige uitvoering. Een hele klus! Het is dus zeker het overwegen waard om dit over te laten aan een professional. Dat brengt bovendien heel wat voordelen met zich mee.
Efficiëntie en nauwkeurigheid
- Efficiënt en nauwkeurig plaatsen van dakisolatie voor schuine daken, daarvoor kan u beroep doen op de ervaring en expertise van een vakman.
- Een professionele installateur zal u bovendien ook helpen met de keuze van geschikte isolatiematerialen, rekening houdend met factoren zoals de huidige dakstructuur, uw budget en de isolatiewaarden. Ook vragen wat betreft de beste binnenafwerking voor uw project stelt u aan uw dakwerker.
Premie dakisolatie
Komt u bij uw renovatieproject in aanmerking voor een premie voor dakisolatie? Dan is een belangrijke voorwaarde dat de werken uitgevoerd zijn door een aannemer. Indien u zelf uw dak isoleert, komt u voor de “Mijn VerbouwPremie” helaas niet in aanmerking. Lees alle voorwaarden via de website van Mijn VerbouwPremie.
Daarnaast kan u voor het isoleren van het hellend dak van een bestaande woning via een professionele installateur genieten van het verlaagde Btw-tarief voor renovaties (6% i.p.v. 21%). U kan dus heel wat besparen door beroep te doen op een professional zoals Dakwerken Van Driessche.